Tip 1 Stapvoets
Elke nieuwe puzzel bouw je stap voor stap op. Dit kan voor jouw gevoel te simpel zijn, maar door stap voor stap op te bouwen, leert je hond het principe van de puzzel te begrijpen. Hierdoor zal hij minder snel gefrustreerd raken en minder snel slopen. Door van makkelijk naar moeilijker te gaan in het tempo van je hond, blijft puzzelen leuk en relaxt.
Is er toch enige frustratie te zien, dan kan je gewoon één of twee stapjes terug doen in moeilijkheidsgraad. Vandaar uit kan je samen kijken hoe het spel verder kan opgebouwd worden.
Tip 2 het spel op de goede plaats hebben
Het wegschuiven van een spel kan bij je hond tot frustratie én fysiek ongemak leiden. Daarom is het nuttig om altijd een antislip ondergrond te gebruiken bij het aanbieden van Spellen en Hersenwerk.
Een yoga mat als werkmat voor de hond is ideaal tegen het wegglijden van de poten. Puzzelen op een gladde ondergrond verstoort de concentratie en geeft een enorme belasting op de spieren en gewrichten van de hond.
Tip 3 In de wacht staan
Een manier om ook voor je hond een spel relaxt te laten verlopen, is het starten vanuit rust. Je hond laten wachten voor hij mag gaan snuffelen is daarom zeer aan te bevelen.
Maar hoe leer je dat aan? Hieronder een aantal stappen:
1. Zodra je materiaal pakt voor een spel, zal je hond verwachtingsvol reageren. Vertel hem dat het spel inderdaad gaat beginnen. Het maakt niet uit wat je zegt, als het maar herkenbaar is. Iets als: “we gaan een spel spelen” of “spelletje doen?”
2. Het inrichten van het speelveld: spullen klaarzetten, voertjes pakken. Je kunt nu je hond al laten wachten, maar je kunt hem ook betrekken in de voorbereidingen en aan de materialen laten snuffelen
3. Alles staat klaar. Tijd om het spel te vullen met lekkers. Nu is het handig als je hond afstand neemt. Om je hond te laten wachten zijn er diverse mogelijkheden :
a. Je hond heeft al geleerd te wachten en kijkt op een afstand toe hoe jij het spel vult. Hij wacht tot je hem uitnodigt om te gaan zoeken
b. Je hond is bekend met wachten op een targetmat. Dit is een matje waarop hij voor de start en na het beëindigen van een spel gaat liggen. Hij wacht op het matje, terwijl het spel wordt gevuld. Je kunt ervoor kiezen hem op het matje te belonen voor het wachten. Je hond komt op jouw uitnodiging van de mat af om aan het spel te beginnen.
c. Kan je hond niet wachten? Dan kan je hem op afstand van het spel voertjes geven, terwijl he het spel met de andere hand vult. Na verloop van tijd leert je hond dat het wachten hem veel oplevert en wacht hij graag tot hij uitgenodigd wordt voor het spel
d. Vindt je hond het wachten ècht heel moeilijk, dan kan hij ook door iemand worden vastgehouden of even worden vastgemaakt
e. Een alternatief is dat je het spel op een hoge plek voorbereidt en het gevuld aanbiedt aan de hond
4. Snuffeltijd! Nodig je hond met een uitnodigend gebaar uit om het spel te gaan onderzoeken en zeg daarbij op een rustige manier iets als “zoek”, “ga maar” of “toe maar”
5. Laat je hond altijd uitsnuffelen. Pas als hij aangeeft dat hij klaar is met snuffelen, start het wachtritueel opnieuw of sluit je af met stap 6
6. Beëindig het spel met een vast ritueel. Dit kan zijn dat je inde handen klapt of een handen uit elkaar gebaar maakt in combinatie met het woord “klaar”. Je kunt ook voertjes buiten het speelveld strooien, terwijl je “klaar” zegt. Je hond eet de brokjes op, terwijl je het spel opruimt
TIP 4 Zoek het uit
Het uitzoeken ofwel het uitsnuffelen van een spel is heel belangrijk! De hond checkt het spel op eventuele vergeten voertjes en snuffelt alles nog eens af en na. Hierdoor ontstaat extra ontspanning. Je hond mag in eigen tempo het spel afsluiten en zo verwerkt je hond ook tegelijkertijd de indrukken die hij tijdens het puzzelen heeft opgedaan.
Het effect is dat je hond moe is na een spel en dat hij ook echt even wil uitrusten.
Je hond geeft meestal zelf goed aan dat hij is uit gesnuffeld. Elke hond heeft daar zijn eigen manier voor. Er zijn honden die gaan zitten, anderen lopen weg en sommige honden gaan op een vaste plek liggen en wachten op de volgende ronde.
Neem je tijd en ontdek hoe jouw hond aangeeft dat hij klaar is!
TIP 5 Zo stil ... dat je een hond kunt horen snuffelen
Tijdens spellen/Hersenwerken met je hond heerst er stilte. Waarom zou het stil moeten zijn? Als het stil is, kan je hond zich beter concentreren en wordt hij minder afgeleid. Ook het baasje zal, als hij stil is, meer betrokken zijn bij het spel en daardoor ook meer genieten!
Dus: geeft je hond ruimte om te puzzelen, blijf zelf op de gepaste afstand en Sssssstt ...
TIP 6 Eén voor één
Het heeft de voorkeur dat baas en hond één op één werken, ook al heb je meerdere honden. Dit versterkt de band tussen hond en baas, het voorkomt afleiding en onrust en de veiligheid is gegarandeerd. Zijn er meerdere honden in het huishouden dan kan er om de beurt worden gespeeld.
TIP 7 De eerste kennismaking
De eerste stap bij alle spelen is: kennismaken met de materialen
Het is belangrijk voor je hond om informatie te verzamelen over het onderwerp waarmee straks gespeeld gaat worden.
Dit laten kennismaken kan door het materiaal in de hand vast te houden of het voorwerp op de grond te zetten, waarbij de voorkeur gaat naar het vasthouden, zodat je hond het verschil kent van kennismaken of een spel spelen
TIP 8 Kopje onder
Bij het gebruik van materiaal staat veiligheid voorop.
Vooral bij plastic voorwerpen waar je hond zijn kop/neus in kan steken is het belangrijk om het vacuum trekken van de neus te voorkomen. Zorg altijd dat er in plastic bekers, emmertjes, pionnen een gat zit, zodat er lucht bij kan komen.
In stoffen voorwerpen zal het vacuüm trekken van de neus niet gebeuren. Toch is het ook daar zaak dat het voorwerp waar de hond zijn kop in moeten steken ruim genoeg is. Voorkom dat hij klem komt te zitten en in paniek geraakt.
Als eerst stap bij plastic voorwerpen kan de diepte worden aangepast door er andere materialen in te doen. Denk aan doekjes, een dweil of papier. Hierdoor hoeft de hond in eerste instantie niet zo diep met zijn kop in het voorwerp.
Tip 9 Op grote hoogte werken
Voor honden is het snuffelen in spellen, met de kop naar beneden en de schouders los, een mooie manier om te ontspannen.
Maar voor grote honden met lange poten is het snuffelen op de grond vaak een uitdaging. Ook voor honden met rug-, nek en heupklachten kan het een pijlnlijke houding zijn; zij willen vaak recht staan en niet met een gebogen kop.
Grotere honden of honden met langere poten werken/snuffelen vaak beter op een verhoging. Echter is dit ook afhankelijk van de voorkeur van je hond.
Zt het spel op een verhoging waarbij je ervoor zorgt dat je hond nog vrij kan bewegen rondom het spel tijdens het snuffelen.
TIP 10 Fast food
Fast food ofwel hapsnapjes zijn eenvoudige spelletjes, die gebruikt kunnen worden om je hond te laten zoeken naar lekkers zonder dat hij daar moeite voor hoeft te doen.
Fast food is ideaal:
1. Om je hond af te leiden van een situatie die hij spannend vindt.
2. Voor pups, die de wereld nog moeten gaan ontdekken. Met een spel met Fast food kun je op een makkelijke manier, zonder “iets aan te bieden”, je pup kennis laten maken met allerlei verschillende materialen
3. Als afsluiting na een inspannende “hersenkraker”. Door Fast food ontspant je hond snel. De Hersenwerktijd wordt afgesloten met een makkelijk spel wat hij goed kent, waardoor hij relaxt kan snuffelen
4. Als opstart “om erin te komen”. Je begint met Fast food, in een makkelijk spel, die je hond al goed kent, ter voorbereiding van de volgende spellen
5. Als originele manier om het eigen voer aan te bieden. De dagelijkse maaltijden in een ander jasje dan de voerbak
6. Als “tussendoortje”. Omdat het leuke en makkelijke spelletjes zijn om zo tussendoor aan te bieden aan je hond
Hartelijk dank voor je aanvraag!
De volgende Nieuwsbrief komt zo snel mogelijk jouw richting uit.
Groetjes,
Karin
Alle rechten voorbehouden | Hond&Spelen