Blog Layout

De dolle 5 minuten van je pup

271493_hondenspelen.be • 25 juni 2022

Hoe merk je dat je pup moe is?

Ken je dat? De dolle 5 minuten bij je pup of (jonge) hond?


Vaak gebeurt dit ergens rond het einde van de middag of in de loop van de avond. 

Er lijkt ineens een knop om te gaan en als een op hol geslagen paard begint je hond door het huis of de tuin heen te rennen. Al dan niet over je meubels heen.

Je hond lijkt op zo een moment totaal onbereikbaar en blijft maar als een malle rond rennen.

De reden? Negen van de tien keer is dit het teken dat het kopje te vol zit. Overprikkeling... vermoeidheid. 

Je hond heeft er al een hele dag op zitten en van alles meegemaakt. Wandelingen, spelen, hersenwerk, knuffelen, wat trainen, misschien visite gehad, gezinsleden die van huis vertrekken en weer terug thuiskomen.. 

Per 24 uur heeft een hond tussen de 14 en 18 uur slaap nodig. Een pup of jonge hond zelfs nog meer! Na iedere activiteit zouden ze echt moeten rusten om alle ervaringen en prikkels te verwerken.

De ervaring leert dat veel eigenaren zich hier nog niet voldoende bewust van zijn en dat veel honden dus niet voldoende slapen.. En dat er veel teveel met de hond gedaan wordt in een te kort tijdsbestek.

Aan het einde van de dag zit hun stress emmertje dus aardig vol en wanneer de hond die 'dolle 5 minuten' krijgt dan is dat vaak dus een teken dat het hoog tijd is om te gaan slapen!

Je kunt het een beetje vergelijken met een kindje dat heel erg moe is maar keihard roept: "Ik wil nog niet slapen! Ik ben nog niet moeeehooeee!" 

 


Hoe kan je al eerder de vermoeidheid bij je pup herkennen? 


Van alle nieuwe ervaringen en prikkels wordt je pup uiteraard moe. Als je pup moe wordt, is het tijd om te stoppen met de activiteit waar je mee bezig bent. Een vermoeide pup is niet meer in staat om nieuwe informatie op te nemen. 

Eerst zullen alle prikkels die gezorgd hebben voor de vermoeidheid verwerkt moeten worden en pas daarna is je pup klaar voor nieuwe lessen. Het verwerken van prikkels gebeurt voornamelijk tijdens de slaap. 

Het dus heel belangrijk dat je de vermoeidheidssignalen van je jonge hond herkent. 

Er zijn verschillende dingen waar je aan kunt zien dat een pup moe wordt. Mimiek is er een van. Als je naar het gezicht van je pup kijkt, kun je kijken naar de ogen, de oren en de mond. Wanneer we beginnen met de mond dan kun je merken dat een pup moe begint te worden of het warm begint te krijgen doordat hij gaat hijgen. De mond gaat iets open staan waarbij de mondhoeken iets naar achteren worden getrokken. 

Aan de mond kun je nog meer merken bij vermoeidheid. Pups zullen harder of meer gaan bijten wanneer ze vermoeid raken. Alle pups bijten, maar wanneer een pup moe wordt kan de intensiteit en frequentie toenemen.

Aan de oren van je pup kun je ook veel informatie aflezen. Vermoeide pups laten hun oren net iets afhangen naar de zijkant van hun hoofd. Zowel met hangoren als met staande oren gebeurt dit. De oortjes lijken dan een beetje 'halfstok' te hangen. 

Ogen van pups geven altijd informatie. Bij vermoeidheid kunnen de ogen wat rood worden. De onderste oogleden kunnen bij de honden die wat losser in hun vel zitten, wat naar beneden gaan hangen (vooral bij de grotere rassen en dogachtigen). En de blik van de pup zal veranderen. Wanneer een pup zelf doorheeft dat hij moe is en in staat is zijn rust te zoeken, zul je het zien als ogen die zo'n beetje half dicht gaan.

Een ander duidelijk signaal op het gezicht van je hond is het ontstaan van 'wallen'. Deze wallen zijn lijnen onder de ogen die zich ongeveer halverwege de ogen en de mond bevinden. Dit zijn adertjes die zich vullen omdat de mondhoeken wat naar achteren getrokken worden. Deze lijnen vormen zich bij vermoeidheid, stress en warmte. Bij een pup zie je deze lijnen al vrij snel verschijnen wanneer je met hem speelt of wanneer hij in een nieuwe omgeving is. 

Zie je één of meerdere van deze signalen dan is je pup toe aan rust! Krijgt de pup geen rustmomenten of kan hij zelf geen rust nemen, dan is het belangrijk hem gestructureerde rustmomenten te geven. 

Dat kan in de bench of in een ruimte waar weinig activiteit is. Wanneer er geen activiteit is, zal de pup in slaap vallen. Ga je door met spelen wanneer de pup al moe is, dan kan het spel ontaarden in een groot bijtfestijn waarbij er niet zachtjes gebeten wordt. 

Of de pup gaat als een dolle rondjes rennen, de zogenaamde 'zoomies', of dolle 5 minuten. Tijd voor bed!

 

Bron : Elke pup een goede start – Sam Turner

 

 

 


door 271493_hondenspelen.be 3 december 2024
Luisteren naar je hond met de connectiemethode®
door 271493_hondenspelen.be 3 maart 2024
In het hoofd van je huisdier
door 271493_hondenspelen.be 3 maart 2024
Ontspannen wandelen met je hond
Share by: