Hoe speel ik met mijn puppy?
Spelen met je puppy is een voorwaarde voor een goede ontwikkeling van zijn sociale vaardigheden ten aanzien van mensen. Bovendien ontstaan er tijdens het spelen met mensen positieve gevoelens bij je pup en hoe meer je pup die ervaart, hoe beter hij later met mensen zal kunnen omgaan.
Hieronder lees je hoe je op vier verschillende manieren kunt spelen met je puppy.
Sociaal spel
Hierbij raken jij en je puppy elkaar aan of jullie duwen elkaar weg, rennen achter elkaar aan ... Jij loopt weg en de pup achtervolgt je of omgekeerd: jij loopt de puppy achterna en probeert hem aan te raken. Deze manier van spelen is vooral lichamelijk georiënteerd. Dit is de spelvorm die rechtstreeks bijdraagt tot het ontwikkelen van sociale vaardigheden bij de puppy. Door positieve, lichamelijke contacten groeit zijn vertrouwen in aanraking door mensen. Je pup leert op deze manier ook je grenzen kennen. Als je 'Niet te hard' zegt wanneer hij opspringt of bijt en stokstijf blijft staan, zal hij ook stoppen. Op die manier leert hij beter met mensen te communiceren en zich beter op hen af te stemmen. Sociaal spel zorgt ervoor dat honden zich later beter laten verzorgen door hun mens(en), de hondentrimmer en de dierenarts. Je kunt het sociaal spel vereenvoudigen door te touwtrekken. Als de pup een touw in zijn bek heeft, probeer je hem dat op een speelse manier te ontfutselen. Krijg je het te pakken, dan kun je een trekspelletje doen. Je laat de pup afhankelijk van zijn mogelijkheden weerstand bieden. Houd het touw gewoon vast en bied niet te veel weerstand (kijk uit voor de tandjes). Het is belangrijk dat de pup de indruk krijgt dat hij kan winnen. Af en toe mag jij ook een keertje winnen.
Jaagspelletjes
Honden zijn roofdieren. Jagen zit deze dieren in het bloed. Een puppy kan veel plezier beleven aan het jagen op en vangen van een balletje. Als hij de bal heeft gevangen, nodig je hem uit om die weer af te geven. Verwar dit spel niet met de klassieke apporteeroefening, waarbij allerlei regels worden toegepast. De hond hoeft niets speciaals te doen. Hij hoeft de bal niet op te halen. Hij hoeft de bal niet terug te brengen. Hij hoeft de bal niet op commando te lossen. De pup moet niets. Alles wat hij doet, is goed en draagt bij aan het plezier. Spelen en plezier kun je niet afdwingen. Je nodigt uit om te spelen. Of de hond op de speluitnodiging ingaat of niet, is zijn eigen vrije keuze. Houd de fysieke vermogens van de puppy in de gaten. Omdat het jachtspel voor sommige pups zo leuk is, willen ze weleens hun grenzen overschrijden. Stop op tijd met spelen en nodig de pup uit om wat te rusten.
Zoekspelletjes
Zoekspelletjes zijn heel interessant voor pups die graag eten. Puppy's worden direct na de maaltijd vaak heel actief, omdat hun natuurlijke zoekgedrag onbevredigd is gebleven. Onze honden krijgen een bak met voeding voorgeschoteld en daarvoor hoeven ze geen enkele moeite te doen. Voor sommige honden zit het zoekgedrag echter zo in hun genen verankerd dat ze het nodig hebben om naar eten te zoeken. Je kunt de natuurlijke zoekmotivatie bevredigen door eerst een zoekspelletje te doen voordat je de pup zijn eten geeft. Na het eten zal hij dan onmiddellijk tot rust komen en slapen. Maak het zoekspel in het begin niet te moeilijk en verstop slechts enkele hondensnoepjes in de comfortzone van de puppy. Niet in zijn mand en niet onder zijn kussen! Dat zijn namelijk geen speelplaatsen maar rustzones. Als de puppy het concept eenmaal kent en zijn neus gebruikt om de snoepjes te zoeken, kun je de oefening wat moeilijker maken. Verstop de snoepjes op verschillende plekken in de tuin of leg een spoor van voedsel in een weide. Met een beetje creativiteit kun je er een echt zoekfestijn van maken. Later kun je je pup in plaats van voedsel zijn bal of trektouw laten zoeken. Misschien vinden jullie het allebei wel leuk om een echte speurtraining te volgen.
Spelenderwijs leren
Tijdens het spelen kun je een puppy enkele woorden aanleren. Als je je hond vanaf een afstand bij je roept en hem uitnodigt om te spelen kun je 'Kom hier' zeggen. Wanneer hij toevallig de bal loslaat, kun je snel 'Los' zeggen. Als je ziet dat hij het speeltje weer opraapt, dan kun je 'Pak je bal' zeggen. Bij te ruw spelgedrag zeg je: 'Niet te hard' of 'Genoeg', en blijf je stilstaan op je plaats. Als de puppy jou uitnodigt om te spelen, kun je 'Spelen' zeggen en op zijn uitnodiging ingaan. Of wanneer je geen tijd hebt om te spelen, kun je 'Nu even niet' zeggen en dan ga je verder met de dingen waarmee je bezig was. Alles wat je pup voor, tijdens of onmiddellijk na het spel doet, kun je benoemen. Als je die woorden later gebruikt, zal je hond snappen wat je bedoelt en doen wat je vraagt. Dat komt doordat al die woorden, samen met de aangename gevoelens die de pup tijdens het spel heeft ervaren, werden opgeslagen in zijn geheugen. Je hond zal het leuk vinden om naar je te luisteren.
Bron: Je hond opvoeden met de connectiemethode – Geert De Bolster
Hartelijk dank voor je aanvraag!
De volgende Nieuwsbrief komt zo snel mogelijk jouw richting uit.
Groetjes,
Karin
Alle rechten voorbehouden | Hond&Spelen