Blog Layout

Kalmeringssignalen (2)

websitebuilder • 12 december 2020

Nog enkele kalmerende signalen

In het tweede deel bekijken we nog enkele kalmerende signalen :

  • Gapen : mensen gapen veel wanneer ze moe zijn, gestresst of in een spannende situatie zitten. Onze honden doen dat ook, maar ze gebruiken het gapen meer om te kalmeren dan omdat ze moe zijn. Enkele voorbeelden : je wil met je hond gaan wandelen. Je hond is natuurlijk opgewonden omdat je naar buiten gaat, maar als je treuzelt met het aandoen van je jas en schoenen, zal je zien dat hij begint te gapen.  Wanneer je thuis met je partner (of kinderen) ruzie maakt, kijk dan eens naar je hond - misschien zit hij in een hoekje te gapen om jullie te doen ophouden.
  • Snuffelen : alle honden snuffelen! Inderdaad, dat doen ze. Vaak snuffelen ze om geuren op te nemen, en vooral omdat ze het heerlijk vinden om te snuffelen en "de krant te lezen". Maar anderzijds wordt snuffelen ook vaak gebruikt als kalmerend signaal. Als je je hond goed observeert, zal je merken dat hij dit vaak en zeer duidelijk gebruikt. Het kan een beweging zijn met de neus naar de grond, zonder echt de grond te raken, en dan in één keer weer naar omhoog. Soms blijft hij lang snuffelen met zijn neus op dezelfde plek. Als je goed kijkt kan je soms zien dat zijn de neus de grond wel raakt, maar dat zijn ogen alles volgen wat er om hem heen gebeurt. Een voorbeeld : je bent op wandel met je hond en er komt een andere hond met eigenaar recht op je af. Je hond zal in deze situatie misschien een beetje wegkijken (zie vorige blog) van degene die komt en langs de kant in het gras snuffelen tot de andere hond voorbij is. Een ander voorbeeld is het hier komen : je zal vaak zien dat als je je hond wil roepen, dat hij begint te snuffelen. Je reactie kan zijn dat je wat harder gaat roepen, je hond zal nog meer gaan snuffelen! Hij ervaart jou gedrag als bedreigend, en blijf liever op afstand. Als je rustig wordt en hem op een vrolijke manier roept, zal je zien dat hij direct naar je toe komt!
  • Gaan liggen : hier bestaan een aantal misverstanden over, sommigen beschouwen het gaan liggen van een hond als onderwerping. Gaan liggen met je buit op de grond heeft echter niets met onderdanigheid te maken. Het is eigenlijk één van de krachtigste kalmerende signalen die er bestaan. Je hond zal dit signaal gebruiken wanneer er om hem heen wild wordt gespeeld, op de hondenweide bijvoorbeeld.  Wanneer twee honden met mekaar spelen, en de ene wordt moe, dan zal hij vaak gaan liggen om het spel te stoppen. Je kan dit signaal (zoals ook het gaan zitten, zie vorige blog) ook zelf gebruiken om je hond te kalmeren. Als hij onrustig is, ga even op de zetel liggen om hem tot rust te brengen.

Dit zijn enkele van de belangrijkste en bekendste kalmerende signalen van de hond.

Wil je er meer van weten? Hond&Spelen geeft lezingen over de lichaamstaal van de hond, waaronder ook uitgebreid over de kalmerende signalen wordt gesproken.

Hou alvast de Facebook pagina van Hond&Spelen in het oog wanneer er een volgende lezing wordt gegeven!

door 271493_hondenspelen.be 3 december 2024
Luisteren naar je hond met de connectiemethode®
door 271493_hondenspelen.be 3 maart 2024
In het hoofd van je huisdier
door 271493_hondenspelen.be 3 maart 2024
Ontspannen wandelen met je hond
Share by: